Koszyk Koszyk Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna1 » Aktualności2 » Oznaczenia: miar, wag i pojemności w kuchennym świecie

Oznaczenia: miar, wag i pojemności w kuchennym świecie

Najbardziej popularne dylematy kuchenne to zdecydowanie zamiana mililitrów i gram na szklanki, łyżki i łyżeczki.

Kuchenne miary i wagi.


Szczypta soli, szklanka kakao, łyżka kaszy, dziesięć gram cukru, kieliszek wina, trzydzieści mililitrów soku z cytryny… Czy Ty też masz czasami wrażenie, że przepisy kulinarne napisane są niezwykle trudnym do rozwikłania szyfrem, a Twoja kuchnia zamienia się nagle w sekretne laboratorium, w którym kompletnie nie jesteś w stanie się odnaleźć? Jeśli tak, to pomożemy Ci rozwikłać te zagadki, by żaden przepis nie miał prawa więcej utrudniać Twojej pracy przy gotowaniu!

Nie od dziś wiadomo jak wiele istnieje miar i wag oraz jak wielką trudność potrafią sprawiać one podczas pieczenia czy gotowania. Niejedna gospodyni domowa łapie się do tej pory za głowę czytając książki i artykuły pełne przepisów obładowanych zbiorem informacji, próbuje przeliczyć miary i wagi bezskutecznie i jednak w rezultacie stara się bazować na własnej inwencji twórczej podczas kuchennych rewolucji. Przygotowując jednak wykwintny obiad, piekąc idealny chleb, pichcąc aromatyczne zupy, tworząc wyrafinowane desery, kisząc przetwory na zimę, czy nawet szykując pełne bukietu warzyw sałatki łatwo zrujnować smak dodając choćby odrobinkę za dużo danej przyprawy, należy więc znać przelicznik miar i wag i postępować zgodnie z przepisem, by nasze domowe potrawy były zawsze perfekcyjne i żeby nie trzeba było wypłakiwać morza łez wyjmując z piekarnika zakalec zamiast pięknego ciasta i odganiać kłęby dymu otaczające nasze kuchnie.

Najbardziej popularne dylematy kuchenne to zdecydowanie zamiana mililitrów i gram na szklanki, łyżki i łyżeczki. Zacznijmy najpierw od podstawowych ustaleń, czyli: objętość szklanki zawiera 250 mililitrów, łyżki 15 mililitrów, a łyżeczki 5 mililitrów. Łatwo zauważyć, że jedna duża łyżka oznacza trzy małe łyżeczki, osiem łyżek to prawie pół szklanki, a cztery szklanki składają się na jeden litr płynu. Warto wspomnieć także o mierze objętości, która choć polska nie jest, bywa dosyć często używana przez naszych rodaków, a jest nią mianowicie angielski galon, odpowiednik niecałych 4 litrów.

Sprawa komplikuje się jednak, gdy w grę wchodzi waga poszczególnych produktów. Można zastosować prosty podział na produkty mokre i sypkie oraz wyszczególnić każdy z pomocników kuchennych, tak aby na naszej tablicy wag wszystko wyglądało jasno i przejrzyście.
 

PRODUKTY MOKRE


Zasady odmierzania mokrych produktów są proste, mianowicie najważniejsze są czyste przyrządy kuchenne i odmierzanie takich porcji, by nie wylewały się one poza ścianki szklanki, łyżki, czy też łyżeczki.

Jedna szklanka, to:
 
  • Woda – 250 gram
  • Miód – 360 gram
  • Mleko – 250 gram
  • Olej – 230 gram Masło – 240 gram
  • Śmietana 18% - 230 gram
  • Śmietana 30% -270 gram

Jedna łyżka, to:
  • Woda – 15 gram
  • Miód – 22 gramy
  • Mleko – 15 gram
  • Olej – 14 gram
  • Masło – 14 gram
  • Śmietana 18% - 12 gram
  • Śmietana 30% -16 gram

Jedna łyżeczka, to:
 
  • Woda – 5 gram
  • Miód – 7 gram
  • Mleko – 5 gram
  • Olej – 5 gram
  • Masło – 4,7 grama
  • Śmietana 18% - 4 gramy
  • Śmietana 30% - 5 gram
 

PRODUKTY SYPKIE


Przy odmierzaniu przypraw, mąki, bułki tartej i innych sypkich produktów należy zwracać szczególną uwagę na to, by szklanka lub łyżka była pełna, lecz nie przepełniona, a także na to by nie były wilgotne, gdyż wtedy duża część drobinek przylgnie do szkła, bądź łyżeczki i nasze pomiary nie zostaną wówczas dokładnie wykonane. Istotną kwestią jest również to, aby nasze zakupy z serii sypkich przechowywać w suchym, a nie wilgotnym miejscu, ponieważ szkoda byłoby pozbawić je aromatów i konsystencji.

Jedna szklanka, to:
  • Cukier – 220 gram
  • Cukier puder – 170 gram
  • Mąka pszenna – 170 gram
  • Mąka ziemniaczana – 190 gram
  • Mąka krupczatka – 210 gram
  • Bułka tarta – 150 gram
  • Kakao – 130 gram
  • Sól – 300 gram

Jedna łyżka, to:
  • Cukier – 13 gram
  • Cukier puder – 12 gram
  • Mąka pszenna – 10 gram
  • Mąka ziemniaczana – 10 gram
  • Mąka krupczatka – 10 gram
  • Bułka tarta – 9 gram
  • Kakao – 8 gram
  • Sól – 20 gram
  • Proszek do pieczenia – 10 gram

Jedna łyżeczka, to:
  • Cukier – 5 gram
  • Cukier puder – 4 gramy
  • Mąka pszenna – 3 gramy
  • Mąka ziemniaczana – 3 gramy
  • Mąka krupczatka – 3 gramy
  • Bułka tarta – 3 gramy
  • Kakao – 3 gramy
  • Sól – 6 gram
  • Proszek do pieczenia – 3 gramy
 

INNE PRODUKTY


Innymi produktami przydatnymi, które często odmierzamy w kuchni są ryże, kasze i bakalie. Posegregowanie ich wagi na szklanki, łyżki i łyżeczki, również może okazać się bardzo pomocne, na przykład w sytuacji, gdy przepis informuje nas o dodaniu stu gram ryżu, a my wcześniej niechcący rozdarliśmy za bardzo opakowanie i nasz ryż przetrzymujemy w pojemniczku.

Jedna szklanka, to:
  • Kasza gryczana – 170 gram
  • Kasza manna – 180 gram
  • Kasza jęczmienna – 180 gram
  • Orzechy laskowe – 130 gram
  • Orzechy włoskie – 130 gram
  • Płatki owsiane – 90 gram
  • Zmielone migdały – 110 gram
  • Ryż – 230 gram
  • Soczewica – 200 gram
  • Mak – 160 gram

Jedna łyżka, to:
  • Kasza gryczana – 10 gram
  • Kasza manna – 11 gram
  • Kasza jęczmienna – 11 gram
  • Orzechy laskowe – 4 gramy
  • Orzechy włoskie – 4 gramy
  • Płatki owsiane – 5,5 grama
  • Zmielone migdały – 6 gram
  • Ryż – 14 gram
  • Soczewica – 12 gram
  • Mak – 10 gram

Jedna łyżeczka, to:
  • Kasza gryczana – 3,4 grama
  • Kasza manna – 4 gramy
  • Kasza jęczmienna – 3,4 grama
  • Orzechy laskowe – 8 gram
  • Orzechy włoskie – 8 gram
  • Płatki owsiane – 2 gramy
  • Zmielone migdały – 2 gram
  • Ryż – 5 gram
  • Soczewica – 4 gramy
  • Mak – 3 gramy
 

MAŁY BONUS – SAMO ZDROWIE!


Jeśli jesteś fanem smoothie, koktajli i świeżo wyciskanych soków, to ta wiedza na pewno Ci się przyda. Pokaż wszystkim, że to co zdrowe jest też smaczne, a warzywa i owoce zdecydowanie pomogą Ci przyrządzić argumentujące to stwierdzenie napoje!
  1. Sok z cytryny – 30 mililitrów
  2. Sok z limonki – 20 mililitrów
  3. Sok z pomarańczy – 80 mililitrów
  4. Sok z grapefruita – 90 mililitrów

Mamy nadzieję, że rozjaśniliśmy Wam nieco metody działania z poszczególnymi produktami zawartymi w przepisach, i że już nigdy nie przerazi Was podpunkt taki jak na przykład „dodaj dokładnie 30 gram cukru”. Możecie teraz śmiało obliczać proporcje składników i dodawać ich dokładnie tyle ile potrzebujecie by nakarmić wszystkich Waszych gości. Życzymy aby każdy Wasz posiłek dzięki dobremu odmierzaniu produktów był po prostu mniam!
Przejdź do strony głównej
ABJAnapolAnderAneksArixArtgosArtmetBentomBiskBranQBrosBrowinChemiplastykaChomik GdówDajarDukatEldomGaldGarpolGlasmarkHuta Szkła JasłoHuta Szkła KrosnoIgmarInmetInterchemallKatexKrystynkaLamelaLeifheitLipieckiMPMmtmNowaOne Dollar GroupOrionPlaforPlast TeamPracticPromisRemisRothoSabipolSagadSanelSkałkaSNBSpinwarSpontexTadarTarmexTragarTropicViledaWarmelYork